Verplichte renovatie voor nieuwe eigenaar bedrijf of kantoor

Deel dit bericht

Nieuwe eigenaars van bedrijven en kantoren of, met andere woorden, niet-residentiële gebouwen zullen vanaf 1 januari 2022 verplicht zijn bepaalde renovatiewerken uit te voeren. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir meldde dit. Het gaat om een verplichting die werd aangekondigd in het regeerakkoord.

De maatregel werd in het leven geroepen omdat er 28 procent van de CO2-uitstoot in Vlaanderen van versleten daken en slecht geïsoleerde muren, ramen en deuren afkomstig is. Wie dus vanaf 1 januari 2022 een niet-residentieel gebouw koopt, of nieuwe eigenaar wordt, zal een renovatie moeten doen om aan vier energiebesparende maatregelen te voldoen.

  • Een dak moet een minimale isolerende waarde hebben.
  • Enkel glas moet vervangen worden door hoogrendementsbeglazing.
  • Verwarmingsketels die ouder zijn dan 15 jaar moeten vernieuwd worden. Er mag geen nieuwe stookolieketel komen indien er aardgasnet beschikbaar is.
  • Oude koelinstallaties moeten vervangen worden.

Onze minister Zuhal Demir benadrukt dat ze op deze manier de renovatiegraad zal verhogen en eigenaars laten investeren in een lagere energiefactuur.

Daarnaast gelden er vanaf 1 januari 2022 ook regels voor nieuwe eigenaars van residentiële gebouwen kleiner dan 500m². Zij moeten ervoor zorgen dat ze binnen de vijf jaar een energielabel C of beter behalen, aanvullend op de renovatie.

Voor grote niet-residentiële gebouwen geldt de extra regel dat de eigenaar tegen 2023 over een minimaal aandeel hernieuwbare energie van 5 procent moet beschikken met het aangekochte gebouw. Wij als studiebureau kunnen hier zeker bij adviseren. Onze minister Zuhal Demir benadrukt dat ze op deze manier de renovatiegraad zal verhogen en eigenaars laten investeren in een lagere energiefactuur.

Een renovatieverplichting voor woningen zal er niet komen. Wel wil de regering eigenaars van woningen stimuleren om te renoveren door onder andere renteloos lenen tot 60.000 euro mogelijk te maken én een premie uit te reiken tot 5.000 euro.

Contacteer ons bij vragen en bij nood aan expertise. Wij willen graag samen rond te tafel zitten en uw project grondig bekijken.