E-peil verlagen door luchtdicht bouwen

Deel dit bericht

Met een laag e-peil betaal je minder of geen onroerende voorheffing als je aan de juiste voorwaarden voldoet. Maar hoe zorg je voor een laag e-peil? Luchtdicht bouwen kan een groot verschil maken!

Een energiezuinig gebouw is niet alleen uitgerust met dik isolatiemateriaal en moderne hernieuwbare vormen van energie. Ook de wind- en luchtdichtheid spelen een grote rol in de energieprestatie van uw gebouw. Luchtdicht bouwen bespaart je energie op de langere termijn. Het ondersteunt de werking van je thermische en akoestische isolatie en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat, mits voldoende ventilatie. Luchtstromingen zorgen voor een gigantisch warmteverlies in de winter. Zelfs bij de aanwezigheid van isolatiemateriaal kunnen zij de zwakke schakel vormen die nefast is voor de energiezuinigheid van je woning.

Daarom heeft degelijke thermische isolatie een luchtdichte en dampremmende laag aan de warme kant en een winddichte laag aan de koude kant. Het isolatiemateriaal moet volledig vullen en naadloos aansluiten op die lagen zodat de warmte in de winter binnen blijft en in de zomer buiten kan. Dat is ook een van de vereisten om succesvol gecontroleerde ventilatie te installeren. Luchtdicht bouwen voorkomt niet alleen tocht, maar ook schimmels en andere schade aan de woning. Correct geplaatste, luchtdichte thermische isolatie heeft sowieso ook al het voordeel dat dit omgevingsgeluiden dempt.

Hoe moet je luchtdicht bouwen?

Luchtdicht bouwen begint bij het conceptueel denken en het uitwerken van je bouwplan. Het vraagt om minutieus uitstippelen en streven naar perfectie. Bouwelementen zijn namelijk op zich meestal wel luchtdicht, zeker na afwerking, maar de uitdaging zit hem erin ze luchtdicht te houden op die plaatsen waar ze zich met elkaar verbinden. Ramen, deuren, schrijnwerk, balken, kabels, stopcontactdozen en schakelaars moeten allemaal naadloos en luchtdicht worden ingebouwd.

Dit doel vraagt natuurlijk om enorm veel voorbereiding:

  1. Eerst heb je een doordacht ontwerp nodig waarin alle details zorgvuldig werden uitgewerkt.
  2. Uiteraard kies je ook voor kwaliteitsmaterialen, bij voorkeur van dezelfde producent of hetzelfde merk.
  3. Je zorgt voor een smetteloze, droge, stofvrije en bij voorkeur effen ondergrond.
  4. Je gebruikt afdichtingstape altijd spanningsvrij en drukt deze goed aan.
  5. Je informeert alle betrokken arbeiders van het belang van die luchtdichtheid voor heel de bouw. Deze laatste tip is van groot belang, want in de praktijk is slechte afwerking, bv. aan een schacht, vaak de oorzaak van een slecht resultaat op de luchtdichtheidstest. Ook bij een onafgewerkte zolder is dit vaak het probleem. Het zolderluik moet open en is dan vaak een doorn in het oog van de luchtdichtheidstester. Aangezien dit zolderluik wettelijk open moet blijven tijdens de test geeft dit een slecht resultaat bij een onafgewerkte zolder. Hierdoor zorgt een zolder vaak voor een extra uitdaging als het aankomt op een degelijke luchtdichte afwerking.

Dit klinkt misschien als een enorme uitdaging of een werk van lange adem, maar toch is het met de nodige dosis discipline voor iedereen haalbaar.

Hoe luchtdicht is jouw woning?

Je kan luchtdichtheid controleren met een blowerdoortest. Hierbij wordt heel het gebouw met behulp van een ventilator in onder- en overdruk geplaatst. Na afloop van de werken, is dit een interessante kwaliteitstest. Hij wordt ook ingezet bij EPC-keuringen en EPB-aangiften. Je voert hem wel bij voorkeur uit vóór de finale afwerking, zodat je de situatie indien nodig nog kan verbeteren.

Wil jij de uitdaging aangaan en streven naar een luchtdichte bouw en bijhorend laag e-peil? Laat ons je dan professioneel begeleiden. Contacteer ons en wij beantwoorden graag al je praktische vragen.