EPC gemeenschappelijke delen vanaf 1 januari 2022

Deel dit bericht

Sinds 2020 bestaat er een EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Een energiedeskundige type A dient dit EPC opmaken om officieel te zijn. Dit certificaat kunnen wij als studiebureau energieadvies ook aanbieden. Het EPC gemeenschappelijke delen is verplicht voor alle gebouwen met minstens twee appartementen. Het staat dus volledig los van verkoop of verhuur van wooneenheden in het gebouw.

Momenteel voldoet minder dan 4% van de Vlaamse appartementsgebouwen aan de aankomende verplichting.

Het EPC gemeenschappelijke delen werd in het leven geroepen om aan te tonen hoe energiezuinig de daken, gevels, de gemeenschappelijke stookruimte, etc. zijn. De VME is zelf verantwoordelijk om het EPC gemeenschappelijke delen tijdig op te maken. Indien er bij controle van het appartementsgebouw blijkt dat het certificaat niet aanwezig is, zal er een boete uitgeschreven worden door het VEKA of Vlaams Energie en Klimaat Agentschap.

Dat EPC voor gemeenschappelijke delen zou in principe vanaf 1 januari 2022 verplicht worden voor alle appartementsgebouwen. Door de corona-pandemie liep de planning echter heel wat vertraging op. Daardoor besliste onze Vlaams minister van Energie Zuhal Demir op 11/05/21 om de regelgeving aan te passen qua planning. Grote appartementsgebouwen, met minstens 15 wooneenheden, zullen nog steeds tegen 1 januari 2022 hun EPC voor gemeenschappelijke delen in hun bezit moeten hebben. Middelgrote appartementsgebouwen, met 5 tot en met 14 wooneenheden, zullen dat tegen 1 januari 2023 moeten doen. En kleine appartementsgebouwen, met 2 tot en met 4 wooneenheden, zullen in orde moeten zijn met hun EPC voor gemeenschappelijke delen op 1 januari 2024.

Momenteel voldoet minder dan 4% van de Vlaamse appartementsgebouwen aan de aankomende verplichting. Wij staan paraat en kunnen deze taak op ons nemen. Door de aangepaste planning zou het alsnog haalbaar moeten zijn voor iedere ‘Vereninging van Mede Eigendom’ om de vooropgestelde deadlines te halen. Maak tijdig uw afspraak met onze experten.

Bent u zelf nog op zoek naar een EPC-deskundige? Contacteer ons vrijblijvend en wij bekijken samen uw projecten.