Bespaar en bescherm het milieu met onze Airco Energieaudit of koelaudit

Deel dit bericht

Een van de grote boosdoeners voor de opwarming van de aarde is paradoxaal genoeg het toestel waarmee we verkoeling zoeken. De hfk’s in airco’s en koelkasten zijn belangrijke broeikasgassen.

Tegenwoordig beschikt ieder bedrijf over een airconditioning of klimaatinstallatie. Maar wist u dat zo’n 20 procent van het energieverbruik in de hele wereld veroorzaakt wordt door het gebruik van koelsystemen in gebouwen? Deze potentieel rampzalige ‘cold crunch’ zal ervoor zorgen dat we tegen 2050 meer energie verbruiken voor afkoeling dan voor verwarming. Daarbij zijn er steeds gebouwen met een foutief ingesteld koelsysteem, zodat het energieverbruik nog verder omhoog gaat, hetgeen een behoorlijke impact heeft op het milieu. Het koelsysteem van uw bedrijf dient periodiek nagekeken te worden en moet voldoen aan een aantal eisen. 

LivingComfortable.be is erkend als airco-energiedeskundige en beschikt over de expertise om u als bedrijf te ondersteunen, zodat uw koelsysteem conform de normen is. Op deze manier verbruikt uw airco installatie niet alleen minder energie, maar verlaagt u ook aanzienlijk de kosten van uw koelsysteem en levert u een waardevolle bijdrage aan het behoud van het milieu. 

Eveneens warmtepompinstallaties met koelmodus vallen ook binnen de scope van de koelaudit. Deze installaties zorgen voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. LivingComfortable.be kijkt na of de ventilatie voldoet aan de wettelijke eis. Eveneens parameters zoals temperatuur en luchtvochtigheid worden in beschouwing genomen.

Koelsysteem is een van de oorzaken opwarming van de aarde

De boosdoener in airco’s – en ook koelkasten – zijn fluorkoolwaterstoffen. De hfk’s stapelen zich op in de troposfeer en houden als een soort deken de warmte op aarde vast. ‘CO2 is nog altijd goed voor 80 procent van de broeikasgassen. Maar hfk’s zijn veel krachtiger, blijven langer in de lucht hangen en worden niet afgebroken door bomen en planten. In het verleden werd de kunstmatige stof CFK veelvuldig toegepast bij airco installaties. Toen bekend werd dat deze chloorfluorkoolwaterstoffen de ozonlaag aantasten, werden HFK’s geïntroduceerd in de koelindustrie. Dit zijn fluorgassen die minder giftig zijn dan CFK’s met een hogere energie-efficiëntie. Nu blijkt dat ook dit broeikasgas vele malen schadelijker is als in eerste instantie werd gedacht. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat fluorgassen tot 23.000 keer meer vervuilen dan koolstofdioxide. Deze broeikasgassen zorgen voor het stijgen van de temperatuur op de Noordpool en het smelten van de ijskappen. Het is dus van groot belang om de uitstoot van fluorkoolwaterstoffen te reduceren om de opwarming van de aarde tegen te gaan en zo onze planeet te beschermen.

Nieuwe regels om de impact van uw koelsysteem op de klimaatopwarming in te perken

Nu blijkt hoe belangrijk het is om de toepassing van deze vervuilende fluorgassen terug te dringen om de klimaatopwarming te beperken, zijn er nieuwe regels opgesteld. Zo zijn HFK’s met een GWP van boven de 2.500 niet meer toegestaan. Daarnaast mogen vanaf 2022 alleen nog fluorgassen met een GWP van minder dan 150 in koelsystemen worden gebruikt, en vanaf 2030 geldt er een verbod van alle fluorkoolwaterstoffen van meer dan 150. Er is meer: airco’s zijn enorme energievreters. En de CO2 die bij de productie van die elektriciteit vrijkomt, leidt tot nog meer opwarming van de aarde. Wereldwijd wordt 20 procent van de elektriciteitsproductie gebruikt voor koeling. Als de toestellen niet energie-efficiënter worden, is dat een potentiële ramp voor het klimaat.

De Europese richtlijn stelt het keuren van uw koelsysteem tegenwoordig verplicht als uw bedrijf meer dan 250 werknemers in dienst heeft. Bedrijven met een koelsysteem dat niet aan de huidige normen voldoet, kunnen hoge boetes verwachten. Verder zal ook de vraag toenemen naar koelsystemen die aan alle eisen voldoen met wachtlijsten tot gevolg. Het is dus verstandig om uw koelsysteem op tijd te laten keuren!

Hoe werkt de energiekeuring van uw koelsysteem?

Met het keuren van uw koelsysteem kunt u uw energieverbruik verlagen, het rendement verhogen en hoge kosten voorkomen. Dit kunt u doen door het laten uitvoeren van een periodieke airco energieaudit. LivingComfortable.be is een ervaren specialist op het gebied van airco energiekeuring. 

Tijdens de airco energiekeuring bekijken we alle documentatie en vindt er een uitgebreide inspectie van het koelsysteem plaats. Tevens krijgt u van ons een beoordeling en een officieel keuringsverslag. 

Tot slot voorziet onze erkende airco-deskundige u van advies op maat. U ontvangt van ons een rapport waarmee u exact kunt zien hoeveel u als bedrijf met uw koelsysteem kunt besparen. Wilt u meer weten over de airco energieaudit? Neem gerust contact met ons op. Onze vakkundige energiedeskundigen staan voor u klaar en helpen u graag verder!