Skip to main content

Bespaar met een Energie audit

Krijg een gedetailleerd inzicht in uw energieverbruik met LivingComfortable.be. Als bedrijf of instelling bent u zich graag bewust van uw energieverbruik. Vaak zijn er allerlei mogelijkheden om de duurzaamheid van uw bedrijf te verbeteren en/of energie te besparen.

Via een energie audit wordt er informatie verzameld over het energieverbruik van uw onderneming. Hoe werkt dit in de praktijk? Is een energie audit verplicht en zijn er kosten aan verbonden? LivingComfortable.be legt het u graag uit.

Wat houdt een energie audit in?

Met een energie audit wordt er actuele informatie verzameld over het energieverbruik van uw onderneming. Een energie audit is zowel mogelijk voor kleine, middelgrote en grote ondernemingen. Dankzij de audit krijgt u als onderneming inzicht op welke vlakken u energie kunt besparen. De richtlijn geldt voor (groepen)gebouwen, maar ook voor industriële processen en installaties.

Waarom een energie audit laten uitvoeren?

De Europese richtlijn omtrent de energie audit is vanaf 2015 van kracht. Deze richtlijn is er om bewustwording te creëren bij ondernemingen. Dankzij een energie audit wordt er inzage verworven in het energieverbruik én u kunt u als ondernemer aan de slag met de voorgestelde maatregelen.

Voor welke bedrijven is een energie audit verplicht?

Een energie audit is verplicht voor ondernemingen die meer dan 250 mensen in dienst hebben. Daarnaast komen bedrijven in aanmerking die een jaaromzet hebben van meer dan 50 miljoen euro en een jaarlijks balanstotaal van 43 miljoen euro.

Wat als een bedrijf meerdere vestigingen heeft?

De verplichting van een energie audit geldt per (milieutechnische) vestiging. Eerdergenoemde criteria worden dus per vestiging gehanteerd. Indien u meer informatie had gewenst, kunt u zich door ons laten adviseren. Neem hier vrijblijvend contact met ons op,  en wij helpen u graag verder.

Welke bedrijven zijn vrijgesteld?

Er zijn een aantal vrijstellingen mogelijk omtrent de verplichte energie audit. Hieronder kunt u de verschillende punten terugvinden:

  • Indien u beschikt over een EN16001 of ISO 50001;
  • Wanneer uw vestiging is toegetreden tot de ‘Energiebeleidsovereenkomsten’ (EBO);
  • Indien uw vestiging beschikt over een geldig EPC Publieke Gebouwen.
  • Wanneer uw vestiging valt onder de verplichting van het hebben van een ‘conform verklaard energieplan’.

Wie kan een energie audit uitvoeren?

De energie audit kan uitgevoerd worden door een interne energiedeskundige van de vestiging of een externe energiedeskundige.

LivingComfortable.be heeft de expertise en kennis van regelgeving om u hierbij tot dienst te zijn. Wij voeren de energie audit voor uw bedrijf conform alle verplichtingen en wetgeving uit. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe wij u kunnen helpen.

Wat zijn de verplichtingen van een bedrijf na een energie audit?

Maatregelen die voortvloeien uit een energie audit zijn niet verplicht uit te voeren. Wel ontvangt u een gedetailleerd rapport met berekeningen die u tonen hoeveel uw onderneming jaarlijks kan besparen op vlak van energieverbruik.

Werkwijze energie audit

De resultaten en data uit een energie audit worden verplicht ingevoerd in een webapplicatie ‘Energieaudit Grote Ondernemingen’. Hiervoor dient u zich eerst te registreren via het Energieloket.

Op de website van energiesparen.be vindt u gebruikershandleidingen (voor de registratieprocedure en de webapplicatie) en een toelichting bij de energiebalans en de maatregelenlijst.

Geldigheidsduur energie audit

Vanaf 1 december 2015 is het verplicht om de resultaten van de energie audit in te geven in de webapplicatie. Hebt u dit nog niet volbracht voor uw onderneming? Dan adviseren wij dit zo spoedig mogelijk te doen, aangezien de auditverplichting van kracht blijft. 

De energie audit voor grote ondernemingen dient iedere vier jaar te worden herhaald.

Prijs energie audit

De prijs voor een energie audit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld: de grootte van uw onderneming en het aantal vestigingen. Neem contact met ons op voor een kosteninschatting op maat.

Waarom kiezen voor ons?

SNELHEID

PRAGMATISCH

ONTZORGEND