Airco Energiekeuring

Ondernemingen – Het naleven van de regelgeving

Op datum van 2 januari 2016 is de wet van kracht hetwelk voorziet in een periodieke keuring van comfortkoeling met betrekking tot koelinstallaties met een vermogen boven 12kW aan koelenergie. Om airconditioningsystemen* zo weinig mogelijk energie te laten verbruiken is een optimale afstelling nodig, rekening houdend met de behoeften van het gebouw. Daarom moeten deze airco’s regelmatig energetisch gekeurd worden door een erkende Airco Energiedeskundige. Als erkend Airco Energiedeskundige kan LivingComfortable.be deze keuring voor u uitvoeren.

De keuring omvat een beoordeling van het rendement van de airco en de dimensionering ervan, rekening houdend met de koelingsbehoefte van het gebouw. Het keuringsverslag bevat het keuringsresultaat, alsook aanbevelingen voor een kostenefficiënte verbetering van de energieprestatie van het gekeurde systeem.

Onderstaande tabel toont de deadline voor de eerste keuring alsook de keuringsfrequentie.

 

Airconditioningsysteem: Een combinatie van de bestanddelen die nodig zijn voor een vorm van inpandige luchtbehandeling waardoor de temperatuur wordt geregeld of kan worden verlaagd. Naast de klassieke airco’s valt dus ook een reversibele warmtepomp onder deze verplichting.

Nominaal koelvermogen: Het koelvermogen, aangegeven door de fabrikant en berekend volgens de standaardvoorwaarden, zoals bepaald in EN 14511-2.

 

Meer informatie is terug te vinden op de websites van LNE en Koel je goed.

 

Wetgeving: Artikel 5.16.3.3, §3, 4° van titel II van het VLAREM

Moet ik een keuring laten uitvoeren?